Friday, November 6, 2009

A király - Hunyadi Mátyás arcai


Virágvölgyi András: A király - Hunyadi Mátyás arcai

Megszokottá vált, hogy szinte minden év valamilyen, időnként ugyanabban az esztendőben egyszerre akár több esemény, eseménysor évfordulója kapcsán valaminek az "Év"-e lesz. 2008-ban Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékezve az európai kultúrtörténet egyik legjelentősebb, Magyarországot a korabeli európai nagyhatalmak rangjára emelő korszakát ünnepeljük, "reneszánsz évet" ülünk.

Az is megszokottá vált, hogy egy ilyen országos szintű emlékezést kulturális események sora kíséri. A központi rendezvények hátterében egyéni kezdeményezések is megbújnak - ilyen Virágvölgyi András könyve is, Mátyásról, a nagy törökverő fiáról, a királyról, a gazdasági reformerről, a Bibliotheca Corviniana megálmodójáról és megalapítójáról, a hadvezérről, a hódítóról, a politikusról, "A" fejedelemről. Vagyis a magyar történelemnek arról az uralkodójáról, aki tizenöt évesen, egy zűrzavaros és vészterhes időszakban trónra kerülve bebizonyította tehetségét, élt a számára adódó történelmi lehetőséggel, és nagy ívű pályája során olyat alkotott, amelynek hosszú távú jelentősége, utókorra hagyott öröksége csakis a magyar történelem legjelentősebb uralkodóinak és reformereinek a tevékenységéhez mérhető.

A könyv ugyanannak a korosztálynak a figyelmébe ajánlható, mint Mátyás király történetírójának, Galeotto Marziónak a könyve, amelyet a szerző Corvin Jánosnak ajánlott a következő szavakkal: "Mikor magamban meghánytam-vetettem, mi is volna megfelelő a te gyermeki korodhoz, hogy téged erényre serkentsen, eszembe ötlött királyi atyádnak némely pompás, bölcs meg tréfás mondása és tette. Úgy véltem, ez fog legjobban megfelelni korodnak" (Kardos Tibor fordítása).

Virágvölgyi András 21. századi krónikásként kommentárokkal, térképekkel, informatív ábrákkal kísért történelemkönyvet ír, amelyet két remek grafikusművész, Kelemen Ágnes és Jeney Zoltán illusztrációi keltenek életre. Az, hogy a könyv tartalmában és megjelenésében is a kor híres könyvtárának stílusát idézi, nem lehet véletlen: a Bibliotheca Corviniana könyvkincseinek hasonmás kiadásával a kötet megjelentetését szívvel-lélekkel gondozó Pytheas Kiadó hatalmas tapasztalatra tett szert.


Borhy László
a Magyar Tudományos Akadémia doktora
tanszékvezető egyetemi tanár

No comments:

Post a Comment

Followers